EOZİN METİLEN BLUE (EMB) AGAR

EOZİN METİLEN BLUE (EMB) AGAR

Besiyerinin içerdiği boyalar gram pozitif, bir kısım gram negatif bakterilerin üremelerini inhibe eder. Özellikle Enterobakteriaceae ve benzeri bakterilerin ayırt edilmesinde kullanılan seçici bir besiyeridir. Laktoz veya sukroz üzerine etki eden bakteriler asit oluştururlar. Boyalar bu ortamda presipite olurlar. Sonuç olarak E.coli gibi tipik laktozu fermante eden bakteriler metalik röfle veren yeşil, siyah koloniler yaparlar. Salmonella, Shigella, Proteus gibi şekeri fermante etmeyenler saydam, renksiz koloniler oluştururlar.

E.coli on EMB Agar

 Bu besiyerinde protein, buffer, boyalar, agar ve iki karbonhidrat bulunmaktadır. Eozin Y ve metilen mavisi birçok gram pozitif bakteriler için inhibitördür. Grarn negatif basillere karşı ise ya daha az toksik veya etkisizdir. Gram negatif basillerin ayırdedilmesi, laktoz fermentasyonu yoluyladır. Tipik olarak laktoz fermentasyonu yapan Gram negatif basiller için alternatif karbonhidrat kaynağı olarak ortama sükroz eklenir. Çünkü Gram negatif basiller bazen laktozu fermente etmez veya yavaş fermente etmektedir. Bu besiyerine ekilen bakterilerin renkli koloni teşkil etmeleri iki faktöre bağlıdır. Bunlardan birincisi laktoza tesir eden bakterinin kafi düşüklükte pH teşkili ile her koloninin boya bileşiğini alması, ikincisi ise bakteri kolonileri tarafından alınan boya bileşiğini yapmak üzere eozin (bir asit boya) ile metilen mavisinin (bir bazik boya) reaksiyona girmesidir. Laktoza tesirsiz bakteri kolonileri renksizdir. Şeffaf görünür. Laktoza tesir eden (E. coli gibi) bakteri kolonileri koyu renklidir. 


EMB agar da E. coli için tipik olan koloniler merkezi koyu renkte yeşilimsi, parlak metalik renkte kolonilerdir. Laktoz ve sükroz fermentasyonu yapan bakteri kolonilorindeki bu koyu pigmentasyon, boya çökeltisi olup muhtemelen "methylene blue-eozinat"tır. Karbonhidratları fermentasyona uğratan bakteri kolonileri etrafında düşük pH (asit reaksiyon) meydana gelmesinin sonucu boya çökeltileri meydana gelmektedir. Bu boya çökeltileri şüphesiz koloni içine absorbe olmuştur. Fermentasyon yapmayanlar, muhtemelen proteinlerin oksidatif deaminasyonu nedeniyle yüzeyde pH'ı artırırlar. Böylece metilen mavisi eozin kompleksi çözülür ve renksiz kolonilere sebep olurlar.


E.coli & Klebsiella on EMB Agar

Hiç yorum yok