TRIPLE SUGAR IRON (TSI AGAR) | ÜÇLÜ ŞEKER TESTİ

TRIPLE SUGAR IRON (TSI AGAR)

Glikoz, laktoz ve sükroz olarak bakılır. Yatık TSI besiyerine inoküle edilen suş 37°C’ da 24 saat inkübe edilir. İnkübasyon sonunda tüpün dibindeki sarıya dönen renk değişimi glikozun kullanıldığını, yatık yüzeydeki sarıya dönen renk değişimi laktozun kullanıldığını, yatık yüzeyin ucundaki sarıya dönen renk değişimi sukrozun kullanıldığını gösterir. Ayrıca (Norveç üçlü tüp metodunda kullanılan ikinci besiyerine) mannitol’ e geçilerek 37°C’ da 24 saat inkübasyondan sonra sarıya dönen renk değişimi ile mannitol fermantasyonu saptanır.


Testin yapılış tekniği; 
➤ Katı besiyerinde üremiş olan kolonilerden hangi bakteri olduğu tahmin edilenler, TSI agara ekilir. 
➤ Etüvde, 37oC’de 24 saat inkübe edilir.
➤ İnkübasyon sonucunda üreyen kolonilerin gözlenmesi durumuna göre değişen rengin hangi bakteri olup olmadığına karar verilir.


Hiç yorum yok