KATALAZ TESTİ

KATALAZ TESTİ

Katalaz bir enzim olup, çoğunlukla aerobik mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Bu enzim, ortamdaki hidrojen peroksiti su ve oksijene ayrıştırır.


Aerobik ve pek çok fakültatif anaerobik mikroorganizma katalaz enzimine sahiptir. Stapylococcus, Micrococcus, Proteus, E.coli, Pseudomonas ve Bacillus katalaz pozitif bakterilere örnek gösterilebilir. Streptococcus, Leuconostoc, Lactobacillus gibi Laktik asit bakterileri ve Clostridium’lar genelde katalaz negatif bakterilerdir (bazı laktik asit bakteri suşlarının özellikle kan içeren besiyerinde katalaz testine pozitif netice verdiği bilinmektedir).

Sıvı veya katı bakteri kültürlerine H2O2 ilave edildiğinde, serbest oksijenin gaz kabarcıkları halinde gözlenir hale gelmesi, hidrojen peroksitin ayrışmasını, dolayısıyla da katalazın varlığını gösterir. 

Staphycoccusları, Streptococcuslardan ayırt edebilmek için besiyerinde oluşan hemoliz, koloni ve gram boyamanın özellikleri yeterli değildir. Bu ayrımı yapabilmek için katalaz testi kullanılır. Katalaz, streptokokların dışında birçok aerobik ve fakültatif bakteri tarafından üretilen bir enzimdir. Katalaz enzimi, eritrositlerde de bulunduğundan dolayı; test edilecek bakteri kolonisi, kan içermeyen bir besiyerinden alınır. 

Katalaz testinde, süspanse bakteri kolonisine hidrojen peroksit (H2O2), damlatarak katalaz enzimini tespit etmek amaçlanmaktadır. Sıvı ve katı besiyerlerinde üremiş bakterilere H2O2 ilave edildiğinde, oksijenin kabarcıklar halinde çıkması H2O2’nin ayrıştığını, dolayısıyla katalaz enziminin varlığını gösterir. Staphylococcuslar’da katalaz pozitif, Streptococcuslar’da ise katalaz negatiftir. 

Test, tüpte veya lamda olmak üzere iki şekilde yapılır.


 Tüpte katalaz testi
→ İncelenecek bakteri kolonisinden özeyle alıp temiz bir tüp içinde, bir
damla serum fizyolojik ile süspanse edilir.
→ Üzerine %3’lük H2O2 damlatılır ve karıştırılır.
→ Karışım içinde oksijenin açığa çıkması yani, hava kabarcıklarının
oluşması testin pozitif olduğunu gösterir.

                     


Lamda katalaz testi 
⟹ İncelenecek bakteri kolonisinden özeyle alınarak temiz bir lam üzerinde, bir damla distile su ile süspanse edilir. 
⟹ Üzerine %3’lük H2O2 damlatılır ve karıştırılır. 
⟹ Karışım içinde oksijene bağlı köpürme-hava kabarcıklarının oluşması, testin pozitif olduğunu gösterir. 

                                 
Katalaz test sonucu (-) ve (+) 

Değerlendirme
 Hidrojenperoksid katılmasından sonra kabarcıkların görülmesi veya çıkması pozitif reaksiyon olarak değerlendirilir. Şüpheli durumlarda mikroskop altında muayene yapılabilir. Reaksiyon en iyi pH 7.0 da meydana gelir ve oda sıcaklığında yapılır. Sonuçlar, negatif (-), zayıf (+), orta (++) ve kuvvetli (+++) pozitif olarak derecelendirilir.

                                                 KATALAZ TESTİNİN YAPILIŞI
                                    

Hiç yorum yok